Blijf Actief

Actief blijven, zowel lichamelijk als geestelijk helpt bij het verbeteren van de conditie. Onderzoek toont aan dat mensen die vaker andere mensen ontmoeten langer actief blijven. Vooral voor mensen van 55 jaar en ouder is het van belang om zo lang mogelijk zelf van alles te blijven doen. Je wordt misschien wat vergeetachtig, maar door actief te blijven ‘onthoudt’ jouw lichaam langer bepaalde gewoonten en handelingen en blijft je soepeler functioneren. 'Use it or you lose it" is in dit verband een treffend Engels gezegde.
Brein actief en lijf actief: dat is het motto van de ontmoetingsgroep Blijf Actief!

Voor wie is de ontmoetingsgroep?

De groep kan iets voor jou betekenen wanneer je zelfstandig woont en dit graag zo lang mogelijk vol wilt houden. Dat kan als je jouw conditie zo lang mogelijk op peil houdt. De groep biedt gezelschap, structuur en deskundige begeleiding bij fysieke beweging, geheugentraining, gesprekken en andere activiteiten. Je ontmoet andere mensen met wie je ervaringen kunt delen en je gebruikt gezamenlijk een lunch.

Vast programma en eigen inbreng

In kleine groepen (max. 10 mensen) met gelijkgestemden kom je één keer per week bij elkaar onder begeleiding van een deskundige medewerker.
Vaste onderdelen van het programma zijn: fysiek bewegen, geheugengym en een lunch. U hebt verder een eigen inbreng in de andere activiteiten.

De groep is erop gericht om datgene te doen wat je zelf wilt en kunt. Je hebt het nodige meegemaakt in jouw leven en hebt anderen het nodige te bieden. Je
kunt dus zelf ideeën aandragen voor een deel van het programma. 
Misschien wil je een wandeling maken, of een museum bezoeken? Of samen koken of een lezing over een onderwerp dat jou interesseert? Misschien vertel je jouw eigen verhaal? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Een deskundige begeleider helpt mee met organiseren en is aanspreekpunt voor jou en jouw familie.

Voor mantelzorgers 

Ben je mantelzorger? Als partner, familie of vriend van iemand met vergeetachtigheid ben je ook van harte welkom. Er zijn een paar mogelijkheden voor je. Je kunt meedoen met het programma zoals hierboven staat beschreven. Ook kun je een deel van het programma gebruiken om andere mantelzorgers te ontmoeten. Je kunt dan de steun ervaren van andere mensen in een vergelijkbare situatie thuis (lotgenotencontact). Vaak worden er tips en advies uitgewisseld, maar het mag ook gewoon gezellig zijn. Het doel is datjeu beter geïnformeerd bent en langer de zorg kunt volhouden. Aansluitend is er een gezamenlijke lunch.

Waar en wanneer?

De ontmoetingsgroep is wekelijks op woensdag van 10.30 uur tot 14.00 uur. De locatie is in huiselijke sfeer. We maken gebruik van de ruimte van Tympaan-De Baat op Dorpszicht 22, Abcoude.

Geen indicatie

Voor deelname aan de ontmoetingsgroep heb je geen indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Kosten

De kosten voor deelname aan de ontmoetingsgroep Blijf Actief (inclusief de lunch) bedragen € 7,50 per keer. Als mantelzorger kun je gebruik maken van de lunch tegen een prijs van € 4,50 per lunch.
Kom je als deelnemer van de ontmoetingsgroep samen met een mantelzorger, die ook aan de lunch deelneemt, dan betaalt je voor 2 personen in totaal € 10,-. De kosten voor deelname aan bijzondere activiteiten worden kostendekkend in rekening gebracht. Vervoer kan desgewenst via Servicepunt Abcoude tel. (0297) 587 600 worden geregeld. Hiervoor geldt wel een kleine bijdrage per rit.

Meer informatie of aanmelden?

Kom vrijblijvend  langs op woensdagochtend van 10.30 tot 11.00 uur bij Tympaan-De Baat in de Angstelborgh, Dorpszicht 22, Abcoude.
De koffie staat klaar en je kunt al jouw vragen stellen en kennismaken met de mensen die de groepen organiseren en begeleiden.
Schikt een andere dag beter? Bel ons en we maken graag een afspraak.
Wil je meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met ons op via het algemene telefoonnummer: (0297) 230 280.
De ontmoetingsgroep Blijf Actief is een initiatief van Tympaan-De Baat. We werken hierbij samen met Careyn en Alleato.
          
Wil je meer weten over mantelzorgondersteuning? Neemt u dan contact op met de coördinator van het Steunpunt Mantelzorg