Levensboek

Wat is een levensboek?

Uw leven is uniek en u kunt er uren over vertellen. Dan is dit misschien het moment om uw levensboek te laten optekenen door een van onze vrijwilligers.

Een levensboek biedt een tastbare terugblik op het leven. Een boek waarin persoonlijke verhalen staan, die een indruk geven van uw leven. U kunt in uw levensboek foto’s opnemen, maar ook ander materiaal als schoolrapporten, geboortekaartje(s), etc.

Uw levensverhaal is uniek. Samen terugkijken op uw leven is heel waardevol. Wij realiseren ons dat dit ook een heel emotionele gebeurtenis kan zijn. Daarom vinden wij het belangrijk dat u dit samen doet met een vrijwilliger met wie het “klikt”. Na uw aanmelding neemt de sociaal werker, die dit project coördineert, contact met u op voor een verkennend gesprek. Zij kan na dit gesprek kijken welke vrijwilliger het beste bij u past.  Maar ook spreekt zij met u door welke vorm u wil gebruiken voor uw boek en of u er foto’s of ander materiaal in wil opnemen. Alle inwoners van De Ronde Venen van 75 jaar of ouder kunnen zich aanmelden voor dit project. Wanneer u jonger bent en toch in aanmerking wil komen schroom dan niet op contact op te nemen.


Vrijwilligers

Vrijwilligers van Tympaan-De Baat willen graag met u in gesprek over uw leven. In een serie van 8 tot 10 gesprekken kijkt hij/zij met u terug op gebeurtenissen die voor u van belang waren. De vrijwilligers hebben een speciale opleiding gevolgd om deze verhalen op te tekenen en er een levensboek van te maken, maar natuurlijk bent u het die bepaalt wat wel en wat niet in het boek wordt opgenomen.
De vrijwilligers hebben een gerichte training gevolgd om u goed te kunnen helpen. Zij luisteren graag naar uw verhaal, stellen gerichte vragen en helpen u de veelheid aan verhalen te ordenen. De gesprekken vinden in principe bij u thuis plaats. De verhalen die u vertelt worden opgeschreven of opgenomen en door de vrijwilliger verder thuis uitgewerkt.

Kosten

De kosten van uw boek worden betaald uit sponsorgelden.  U betaalt een kleine eigen bijdrage van € 10,00 euro voor de materiaalkosten. Wij kunnen ons voorstellen dat u meerdere exemplaren wilt hebben om bijvoorbeeld weg te geven aan uw kinderen. Dit kan, u betaalt dan voor elk extra exemplaar de werkelijke kosten.

Een levensboek…iets voor u?

In andere plaatsen gingen heel veel ouderen u voor. Hieronder enkele ervaringen:
• door het vertellen van mijn levensverhaal heb ik meer kijk gekregen, meer grip op mijn leven en dat voelt goed
• op deze manier laat ik het verhaal van mijn leven na aan mijn kinderen en kleinkinderen
• het is reuze fijn als iemand zo goed naar je luistert en daar nog een mooi boek van maakt ook
• Zoveel emoties, zoveel herinneringen, ineens kwam alles weer boven
• Een prachtig boek over mijn leven, geweldig

Of bent u de vrijwilliger die wij zoeken om ouderen te helpen hun leven in kaart te brengen?

Neem in beide gevallen contact op met de coördinator van dit project, Nel Verhoek, coördinator dienstverlening, sociaal werker Tympaan-De Baat, tel.nr.(0297)  230 280 of per mail n.verhoek@stdb.nl

Uitgelicht

Het Servicepunt aan de Herenweg in Vinkeveen is vanaf 27 maart gesloten. De sluiting is een gevolg... Lees verder
Als vrijwilliger van de dienst Personenalarmering van Tympaan-De Baat installeer je... Lees verder