Blijf Actief

Actief blijven, zowel lichamelijk als geestelijk helpt bij het verbeteren van de conditie. Onderzoek toont aan dat mensen die vaker andere mensen ontmoeten langer actief blijven. Vooral voor mensen van 55 jaar en ouder is het van belang om zo lang mogelijk zelf van alles te blijven doen. U wordt misschien wat vergeetachtig, maar door actief te blijven ‘onthoudt’ uw lichaam langer bepaalde gewoonten en handelingen en blijft u soepeler functioneren. Use it or you lose it is in dit verband een treffend Engels gezegde.
Brein actief en lijf actief: dat is het motto van de ontmoetingsgroep Blijf Actief!

Voor wie is de ontmoetingsgroep?

De groep kan iets voor u betekenen wanneer u zelfstandig woont en dit graag zo lang mogelijk vol wilt houden. Dat kan als u uw conditie zo lang mogelijk op peil houdt. De groep biedt  gezelschap, structuur en deskundige begeleiding bij fysieke beweging, geheugentraining, gesprekken en andere activiteiten. U ontmoet andere mensen met wie u uw ervaringen kunt delen en u gebruikt gezamenlijk een lunch.

Vast programma en eigen inbreng

In kleine groepen (max. 10 mensen) met gelijkgestemden komt u één keer per week bij elkaar onder begeleiding van een deskundige medewerker.
Vaste onderdelen van het programma zijn: fysiek bewegen, geheugengym en een lunch. U hebt verder een eigen inbreng in de andere activiteiten.

De groep is erop gericht om datgene te doen wat u zelf wilt en kunt. U hebt het nodige meegemaakt in uw leven en hebt anderen het nodige te bieden. 
U kunt dus zelf ideeën aandragen voor een deel van het programma. 
Misschien wilt u een wandeling maken, of een museum bezoeken? Of samen koken of een lezing over een onderwerp dat u interesseert? Misschien vertelt u uw eigen verhaal? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Een deskundige begeleider helpt mee met organiseren en is aanspreekpunt voor u en uw familie.

Voor mantelzorgers 

Bent u mantelzorger? Als partner, familie of vriend van iemand met vergeetachtigheid bent u ook van harte welkom. Er zijn een paar mogelijkheden voor u. U kunt meedoen met het programma zoals hiernaast staat beschreven. Ook kunt u een deel van het programma gebruiken om andere mantelzorgers te ontmoeten. U kunt dan de steun ervaren van andere mensen in een vergelijkbare situatie thuis (lotgenotencontact). Vaak worden er tips en advies uitgewisseld, maar het mag ook gewoon gezellig zijn. Het doel is dat u beter geïnformeerd bent en langer de zorg kunt volhouden. Aansluitend is er een gezamenlijke lunch.

Waar en wanneer?

De ontmoetingsgroep is wekelijks op woensdag van 10.30 uur tot 14.00 uur. De locatie is in huiselijke sfeer. We maken gebruik van de ruimte van Tympaan-De Baat op Dorpszicht 22, Abcoude..

Geen indicatie

Voor deelname aan de ontmoetingsgroep hebt u geen indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Kosten

De kosten voor deelname aan de ontmoetingsgroep Blijf Actief (inclusief de lunch) bedragen € 7,50 per keer. Als mantelzorger kunt u gebruik maken van de lunch tegen een prijs van € 4,50 per lunch.
Komt u als deelnemer van de ontmoetingsgroep samen met een mantelzorger, die ook aan de lunch deelneemt, dan betaalt u voor 2 personen in totaal € 10,-. De kosten voor deelname aan bijzondere activiteiten worden kostendekkend in rekening gebracht. Vervoer kan desgewenst via Servicepunt Abcoude tel. (0297) 587 600 worden geregeld. Hiervoor geldt wel een kleine bijdrage per rit.

Meer informatie of aanmelden?

Kom vrijblijvend  langs op woensdagochtend van 10.30 tot 11.00 uur. bij Tympaan-De Baat in de Angstelborgh, Dorpszicht 22, Abcoude.
De koffie staat klaar en u kunt al uw vragen stellen en kennismaken met de mensen die de groepen organiseren en begeleiden.
Schikt een andere dag u beter? Bel ons en we maken graag een afspraak.
Wilt u meer informatie? Naam dan gerust vrijblijvend contact op met ons op via het algemene telefoonnummer: (0297) 230 280.
De ontmoetingsgroep Blijf Actief is een initiatief van Tympaan-De Baat. We werken hierbij samen met Careyn en Alleato.
          
Wilt u meer weten over mantelzorgondersteuning? Neemt u dan contact op met de coördinator van het Steunpunt Mantelzorg, Ester Hoogkamp:
Telefoon: (0297) 230 280
E-mail: mantelzorg@stdb.nl
 

Ook onderdeel van Tympaan-De Baat

Servicepunt Steunpunt Vrijwilligerswerk
Mantelzorg De Ronde Venen Jongerenwerk De Ronde Venen

Uitgelicht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk lanceerde onlangs in samenwerking met de gemeente De Ronde Venen... Lees verder
De maand september staat in het teken van het 25-jarig bestaan van buurtbemiddeling. Volgens een... Lees verder