Alzheimer Café

Alzheimer Café is de benaming voor een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met (beginnende) dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Er staat iedere keer een ander thema centraal waarvoor een gastspreker wordt uitgenodigd. De toegang is altijd gratis. Je bent van harte welkom en hoeft je niet vooraf aan te melden.

Abcoude

Waar?

Tympaan-De Baat, Dorpszicht 22 te Abcoude

Hoe laat?

Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.
Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

Wanneer?

Het café in Abcoude is iedere 4e woensdag van de oneven maanden behalve in juli en augustus.

Programma Abcoude
1e halfjaar 2020

Datum

Onderwerp

27 mei
Abcoude

 

“Familieconflicten en hoe ze te beheersen”

Familieconflicten doen zich op verschillende manieren voor. Soms gaat het om gedrag en houding ten opzichte van degene met dementie. Maar ook financiële zaken en beslissingen over plaatsing in een zorginstelling kunnen voor veel spanningen zorgen. Hoe ga je daar mee om? En hoe voorkom je dit soort problemen?

Gastspreker: Nederlandse Patiëntenvereniging

27 juli
Abcoude
“Bewindvoering en Mentoring”

Soms is het nodig om een officiële bewindvoerder aan te stellen. Wanneer dat nodig is en hoe dat in zijn werk gaat zullen we deze avond samen ontdekken.

Gastspreker: Therese van den Hurk van Aenea

De toegang is gratis.Inlichtingen

Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg, Tympaan-De Baat,

tel: 0297-230280 e-mail: mantelzorg@stdb.nl

Vinkeveen

Waar?

Zorgcentrum Zuiderhof, Futenlaan 50 te Vinkeveen

Hoe laat?

Je bent welkom vanaf 19.00 uur dan staat de koffie klaar
Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur

Wanneer?

Het café is iedere 2e woensdag van de maand te bezoeken, behalve in juli en augustus

Programma 1e halfjaar 2020 Vinkeveen

Datum

Onderwerp

8 april
Vinkeveen

 Wanneer stop je, als je een diagnose dementie hebt, met autorijden?

De vraag of autorijden nog verantwoord is duikt elke keer weer op tijdens gesprekken met patiënten en hun naasten. Het rijbewijs lijkt soms het belangrijkste gespreksonderwerp. Het is ook een gevolg van een diagnose die iemand rechtstreeks in zijn of haar vrijheid belemmert. Sinds begin 2010 mogen mensen met de diagnose zeer lichte of lichte dementie blijven autorijden. Daarvoor moeten ze wel een rij-test op de weg met een deskundige van het CBR goed doorstaan. Mensen met een matige of ernstige vorm van dementie zijn altijd ongeschikt voor het besturen van een motorrijtuig.   
                                                                                      
Gastspreker: Erwin Veenboer, VerkeersCollege Mijdrecht                  

13 mei
Vinkeveen

 “Hoe kun je mensen met dementie en hun mantelzorgers
   beter voorbereiden op hun gezamenlijke toekomst in de
   thuissituatie”

Als de diagnose dementie wordt gesteld, geeft dit enerzijds vaak duidelijkheid over al bestaande klachten, maar anderzijds roept het ook veel vragen en emoties op. Het leren omgaan met de diagnose dementie is een complex proces, dat bij iedereen anders verloopt. Het is van groot belang om mensen met dementie en hun mantelzorgers al direct na de diagnose goed voor te bereiden op hun toekomst en niet te wachten – zoals vaak gebeurt - tot de communicatie moeilijk wordt of de naaste overbelast is geraakt. Hierover gaan wij in gesprek met Marleen Prins.                              

Gastspreker: Marleen Prins Wetenschappelijk medewerker met aandachtspunt Programma Ouderen, Trimbos-Instituut

10 juni
Vinkeveen

“Hoe muziek het brein van iemand met dementie kan activeren

In samenwerking met Stichting Nieuwe Helden maakt Kim Erkens, zangeres, muzikale videoportretten van mensen met dementie. Kim vertelt over haar beweegredenen voor het starten van Vergeet-mij-liedje en waarom muziek het brein van iemand met dementie kan activeren. Zij geeft tips om zelf aan de slag te gaan en laat videofragmenten zien over wat er gebeurt en hoe zij werkt. Bijzondere ontmoetingen die zij graag met u wil delen door enkele video’s te tonen tijdens de avond.

Gastspreker: Kim Erkens, zangeres

Inlichtingen

De toegang is gratis.
Voor meer informatie: kan je contact opnemen met het Steupunt Mantelzorg, Tympaan-De Baat, tel: 0297-230280 e-mail: mantelzorg@stdb.nl

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer langs. Er is muziek, koffie/thee, gelegenheid om elkaar te ontmoeten en een tafel met brochures en literatuur om thuis rustig na te lezen. Men kan een vrijwillige bijdrage in de collectebus deponeren. Heb je vervoer nodig? Neem dan telefonisch contact op met het Servicepunt De Ronde Venen. Tel. (0297) 587 600, zij zoeken met jou naar een oplossing. 

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ester Hoogkamp, coördinator Steunpunt Mantelzorg Tympaan-De Baat, tel.nr (0297) 230 280 of per mail mantelzorg@stdb.nl.

Tweets van @tympaandebaat