Buurtbemiddeling

Harde muziek of gestamp op de trap. Een hond die voor de deur plast. Een boom die de tuin overschaduwt of een kinderwagen op de galerij. Voor je het weet, groeien kleine irritaties uit tot grote conflicten. Buren worden vreemden, of erger nog, vijanden. Herken je dit? Buurtbemiddeling helpt je om het niet zover te laten komen. Met informatie, advies en bemiddeling zorgen wij dat er weer ruimte komt voor wederzijds begrip.

Overlast, wat kan je zelf doen?

Ga eerst eens rustig met de buren praten. Ben je boos? Kom eerst tot rust en bedenk daarna wat je tegen je buren wilt zeggen.

  • Hoe zeg ik het mijn buren? Gebruik zoveel mogelijk de ik-vorm.  Zeg wat je hoorde/zag, wat je graag zou willen veranderen en vraag de buren om hun medewerking.
  • Maak het liefst  duidelijke afspraken met elkaar. Lukt het niet meteen, stel dan voor om er allebei over na te denken en binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Spreek meteen een tijdstip daarvoor af.

Wat is Buurtbemiddeling?

Vind je het lastig om in gesprek te komen of loopt het gesprek op niets uit? Dan kan je Buurtbemiddeling inschakelen. Wij geven informatie en advies over hoe je de burenoverlast zelf kunt aanpakken. Is dat niet voldoende, dan kun je onze onafhankelijke bemiddelaars inschakelen. Onder hun deskundige begeleiding kun je samen met je buren nadenken over een goede oplossing. De inzet van Buurtbemiddeling is voor de inwoners van De Ronde Venen gratis.

Klik hier voor het filmpje

De bemiddelaars

De bemiddelaars zijn vrijwilligers van Tympaan-De Baat  die getraind zijn in gespreksvoering en conflicthantering. Zij luisteren naar beide kanten van het verhaal, zonder daarin partij te kiezen. Zij dragen geen oplossingen aan, maar helpen jou en jouw buren om zelf een oplossing te vinden. En als de emoties hoog oplopen, brengen zij het probleem weer terug tot de kern. Buurtbemiddeling voorkomt zo dat de ruzie uit de hand loopt.

Online tips en advies

Wil je meer online advies over hoe je de burenrelatie kunt verbeteren? Lokale organisaties van Buurtbemiddeling hebben een landelijke site  ontwikkeld: www.problemenmetjeburen.nl. Hier kun je terecht voor algemene informatie over burenproblemen en tips voor mogelijke oplossingen. Bezoekers worden verwezen naar de dichtstbijzijnde buurtbemiddelingsorganisatie.

Neem contact met ons op als je vragen hebt en/of informatie wilt.