Alzheimer Café

Alzheimer Café is de benaming voor een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met (beginnende) dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Er staat iedere keer een ander thema centraal waarvoor een gastspreker wordt uitgenodigd. De toegang is altijd gratis. Je bent van harte welkom en hoeft je niet vooraf aan te melden.

Abcoude

Waar?

Tympaan-De Baat, Dorpszicht 22 te Abcoude

Hoe laat?

Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.
Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

Wanneer?

Het café in Abcoude is iedere 4e woensdag van de oneven maanden behalve in juli en augustus.

Programma Abcoude
1e halfjaar 2020

Datum

Onderwerp

22 jan
Abcoude

 

“Samen leven met dementie”
We leiden het thema van 2020 “Samen leven met Dementie” in. Wat gebeurt er met ons als mantelzorger na een diagnose dementie? En wat betekent dit voor de omgeving, de partners, de kinderen, familie en vrienden? Hoe kunnen we onszelf en de anderen beter begrijpen en steunen?

Ook willen we die avond, samen met u, kijken welke onderwerpen binnen dit thema in 2020 aan de orde zouden kunnen komen.
Gastspreker: Inge Liesveld, GZ psycholoog bij Careyn

25 maart
Abcoude

 

Tijdens de bijeenkomst van januari bespreken we met de bezoekers welke onderwerpen binnen het thema “Samen leven met dementie” de interesse hebben. Via de huis aan huis bladen zullen wij u informeren over het thema van de bijeenkomst van maart.

De toegang is gratis.Inlichtingen

Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg, Tympaan-De Baat,

tel: 0297-230280 e-mail: [email protected]

Vinkeveen

Waar?

Zorgcentrum Zuiderhof, Futenlaan 50 te Vinkeveen

Hoe laat?

Je bent welkom vanaf 19.00 uur dan staat de koffie klaar
Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur

Wanneer?

Het café is iedere 2e woensdag van de maand te bezoeken, behalve in juli en augustus

Programma 1e halfjaar 2020 Vinkeveen

Datum

Onderwerp

8 jan

Vinkeveen

 “Vrijheid en veiligheid bij dementie?”

Bij dementie komen vrijheid en veiligheid vaak onder druk te staan. Naarmate de ziekte vordert, nemen gevaren en dilemma’s toe, vaak onbedoeld met vrijheidsbeperking tot gevolg. Maar wat als iemand dreigt te vallen, verdwalen of zich niet wil (laten) verzorgen? De hele nacht onrustig is of dag en nacht omkeert? Zijn er dan manieren om goede zorg te verlenen én iemand zo veel mogelijk (bewegings)vrijheid en zelfbeschikking te laten houden? We gaan in gesprek met de gastspreker of daar een oplossing voor is waar iedereen zich in kan vinden?                                                                                               Gastspreker: Frans Hoogeveen, GZ-psycholoog en specialist Dementiezorg

12 feb

Vinkeveen

 

 “Wensen rond het levenseinde bespreekbaar maken”                                

Levenseinde is een lastig onderwerp. De afgelopen periode hebben we gezien dat er dilemma’s spelen bij euthanasie en dementie. Bij zorgprofessionals, mantelzorgers en mensen met dementie zelf. Hoe bepaal je of je ouder of partner met dementie ondraaglijk en uitzichtloos lijdt en kan je dit vooraf op een goede manier vastleggen? Wat is ervoor nodig om een zorgvuldige uitvoering van euthanasie te waarborgen? Deze vragen eisen weloverwogen antwoorden en professionele ondersteuning. Deze ondersteuning begint bij het leven mét de ziekte dementie en alle vragen die hierbij komen kijken.

Gastspreker: Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde en filosoof, werkzaam bij Expertisecentrum Euthanasie

11 maart

Vinkeveen

 “Samen dementievriendelijk. Hoe betrek je de buurt?”                                   

Over het betrekken van de sociale omgeving in het bieden van hulp aan mensen met dementie en hun mantelzorger. U leert in het Alzheimer cafe hoe u aan uw omgeving een duidelijk een hulpvraag kunt stellen en ook leren hulpverleners hoe zij de hulp concreet kunnen aanbieden. Veel mantelzorgers én vrienden, buren of familieleden van iemand met dementie zullen dit herkennen: ‘Laat maar weten als ik iets voor je kan doen’. De buur, vriend of familielid wil wel helpen, maar weet niet goed hoe.  Mantelzorgers zijn van harte welkom met iemand uit hun buurt een buurman/vrouw, familie/kennis of vriend, om sámen in gesprek te gaan over hoe mantelzorgers meer lucht krijgen bij hun zorgtaak. Vanzelfsprekend zijn mensen met dementie zoals altijd ook van harte welkom.

Gastsprekers: Trainers van Samen dementievriendelijk 

Inlichtingen

De toegang is gratis.
Voor meer informatie: kan je contact opnemen met het Steupunt Mantelzorg, Tympaan-De Baat, tel: 0297-230280 e-mail: [email protected]

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keer langs. Er is muziek, koffie/thee, gelegenheid om elkaar te ontmoeten en een tafel met brochures en literatuur om thuis rustig na te lezen. Men kan een vrijwillige bijdrage in de collectebus deponeren. Heb je vervoer nodig? Neem dan telefonisch contact op met het Servicepunt De Ronde Venen. Tel. (0297) 587 600, zij zoeken met jou naar een oplossing. 

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ester Hoogkamp, coördinator Steunpunt Mantelzorg Tympaan-De Baat, tel.nr (0297) 230 280 of per mail [email protected]

Tweets van @tympaandebaat