Digitaal op pad

Alle begin is moeilijk, ook achter een beeldscherm en toetsenbord. Misschien wilt u ook graag internetten en e-mailen, maar durft u er niet zomaar aan te beginnen. Of zou u dat wel durven, maar weet u gewoon niet hoe het allemaal werkt.

Aan huis gekluisterd, digitaal op pad

Er bestaan allerlei verschillende cursussen in computergebruik voor allerlei groepen mensen. SeniorWeb De Ronde Venen is daarvan een goed voorbeeld. Echter, door een lichamelijke beperking kan zo’n cursus een onhaalbare zaak zijn, eenvoudigweg doordat je er niet kunt komen of omdat je niet goed kunt zien, horen of maar één hand kunt gebruiken. Ook kan het tempo van een reguliere cursus te hoog zijn. Daarom hebben Tympaan-De Baat en SeniorWeb ‘Aan huis gekluisterd, digitaal op pad’ ontwikkeld.

Cursus aan huis

Vrijwilligers die overweg kunnen met de computer komen bij jou thuis om je les te geven. Er zijn drie verschillende cursussen ontwikkeld die je apart kunt volgen:

  • Basiscursus: In deze cursus leer je hoe een computer werkt.
  • Cursus WORD: in deze cursus leer je teksten te maken op de computer.
  • Internet en e-mail.

De kosten

De kosten bedragen € 50,- per cursus. Dit bedrag is nodig om de kosten van de organisatie en de scholing en reiskosten van de vrijwilligers te betalen. Het aantal uren en aantal keren van de cursus is maatwerk, afhankelijk van jouw kennis en van jouw lichamelijke beperking.

Een cursus aanvragen

Je kunt je aanmelden voor een cursus aan huis bij Tympaan-De Baat. Jouw leeftijd is niet belangrijk, de cursus aan huis is voor jong en oud. Wel belangrijk is de aard van jouw lichamelijke beperking. Na jouw aanmelding komt er, na afspraak, iemand bij je thuis om jouw situatie en cursuswensen te bespreken. Diezelfde persoon komt daarna met één van de vrijwilligers naar je toe om kennis te maken.

Afspraken

Er worden afspraken met je gemaakt over de gekozen cursus, de duur van de cursus, het aantal keren dat de vrijwilliger bij je thuis komt en wanneer de cursus begint. Dit zal per persoon verschillend zijn. In ieder geval is de cursus tijdelijk, de afspraken worden schriftelijk vastgelegd.

De vrijwilligers

De vrijwilligers hebben, naast kennis in het gebruik van de computer, geleerd om les te geven. Ze hebben basiskennis over ziektebeelden en functiebeperkingen waardoor ze met jouw lichamelijke beperking rekening kunnen houden. Bovendien weten ze welke hulpmiddelen er voor computergebruik verkrijgbaar zijn. En uiteraard gaan zij zorgvuldig om met jouw privacy.

Meer informatie en aanmelden

Als je meer informatie wilt over het project ‘Aan huis gekluisterd, digitaal op pad’ kun je telefonisch contact opnemen met Tympaan-De Baat.