Taalcafé: Oefenen in de Praktijk

Het Taalcafé, dat binnenkort opent in de bibliotheek aan de Dorpsstraat in Uithoorn, is een perfecte plek waar anderstaligen, naast de Nederlandse les of inburgering, vooral het spreken in de praktijk kunnen oefenen.

“Tijdens de inburgeringslessen, waarbij alle taaldomeinen en dus ook spreken, aan bod komen, is er veel oefenstof beschikbaar voor het lezen en schrijven. Het werkboek gaat mee naar huis voor het huiswerk en dat doet men over het algemeen prima. Alleen het praten is lastig oefenen met een boek. Veel leerlingen van onze inburgeringsschool vertellen ons dat ze graag contact willen maken met de medemens; de buurman, de collega, de juf op school, de medewerker van de winkel. Daarvoor is voldoende beheersing van de gesproken taal ontzettend belangrijk en tegelijkertijd ook heel moeilijk”, aldus Peter Meijer, directeur van Bureau Onderwijsprojecten (inburgeringsschool). “Een plek waar de mogelijkheid voor anderstaligen wordt geboden, om gesprekken in de praktijk, buiten de school om, te kunnen oefenen, juichen wij enorm toe. Het helpt bij de inburgeringslessen en het examen, maar veel belangrijker is eigenlijk dat de nieuwkomers veel beter contact kunnen maken en dat geeft hen een heel prettig, veel geaccepteerder gevoel. Bijzonder nuttig voor integratie, dat spreek voor zich. Het Taalhuis Uithoorn organiseert dit en we werken nauw samen om de inburgeraars zo goed mogelijk te helpen”.

In het Taalcafé kunnen anderstaligen gewoon binnenlopen, het is een ontspannen omgeving, waar onder het genot van een kopje thee of koffie gesprekken op gang kunnen komen. Er is ook ruimte voor een spelletje, voor muziek, voor alleen luisteren, voor vragen/discussie, telefoongebruik, het oefenen van een bepaalde dialoog, kortom een veelzijdig en vooral laagdrempelig aanbod. Taalcafé is alleen nog heel hard op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om met anderstaligen, in een prettige sfeer,  te oefenen met praten. Als vrijwilliger kun je helpen bouwen aan het zelfvertrouwen waardoor de durf van een anderstalige om te praten zichtbaar zal toenemen. Zo kun je heel veel betekenen voor nieuwkomers!

Is je interesse gewekt, neem dan contact op met Claudia Prange, projectcoördinator Taalhuis Uithoorn via 0297-230280 of via [email protected].

Kijk ook eens op: www.steunpuntvrijwilligerswerk.info/

Uitgelicht

Verkeersregels veranderen. Telkens een klein beetje. Nieuwe verkeersborden, snelheden,... Lees verder
Het jongerenwerk van Tympaan-De Baat is er voor alle jongeren binnen de gemeente De Ronde Venen. ... Lees verder

Tweets van @tympaandebaat