Sjef van Bommel deelt zijn ervaringen

Woensdag 26 september was auteur Sjef van Bommel te gast in het Alzheimer Café Abcoude. Hij vertelde over zijn ervaringen als mantelzorger van zijn dementerende levenspartner.

Het hele proces van verbazing over onbegrijpelijke reacties tot vermoeden van dementie, gedragsverandering, diagnose en de hoop dat het niet waar is heeft Sjef doorlopen. Toen duidelijk was dat het denkvermogen van zijn partner was aangetast moest hij uitvinden hoe daar als mantelzorger mee om te gaan. Sjef probeerde zich in zijn partner te verplaatsen en besefte dat hij degene is die bepalend moet zijn. Doel was nog een mooie tijd samen hebben. Sjef realiseerde zich ook dat hij dit niet alleen kan, dus lichtte hij de vriendenkring in en samen kwamen ze tot creatieve ideeën. Zijn partner kon boos worden om niets, maar hij als mantelzorger moest dit oplossen, want uitpraten was niet meer mogelijk. Vrolijk zijn, zich niet voor de ander schamen, accepteren, geen haast hebben en veel liefde waren de sleutels die er voor Sjef  en zijn partner nog een fijne tijd van hebben gemaakt.

Het Alzheimer Café Abcoude is een laagdrempelige ontmoetingsplaats om mensen met (beginnende) dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden informatie te geven die verband houdt met dementie. Het Alzheimer Café is iedere 4e woensdag van de oneven maanden.
Op 28 november is Freek Gilissen, verpleegkundig
consulent bij het VUmc te gast om te praten over dementie op jonge leeftijd.
 

Uitgelicht

Repair Café Mijdrecht maakt uw of uw kind’s fietslamp (of laat uw fietsverlichting nakijken in het... Lees verder
Op 19 juli jl. was het dan zover, na 1,5 jaar was het levensverhaal van Jan Zeldenrijk in boekvorm... Lees verder

Tweets van @tympaandebaat