De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Kinderen en jongeren die opgroeien met een gezinslid met een ziekte, beperking of verslaving noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om jonge mantelzorgers te ondersteunen en te erkennen is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger. 
Ook in De Ronde Venen wordt er speciaal voor jonge mantelzorgers op 6 juni een activiteit georganiseerd door Jongerenwerk De Ronde Venen. 
Jonge Mantelzorger-avond op 6 juni in De Trekvogel, Karekiet 49 in Mijdrecht
Vanaf 17.00 uur gaan we met z’n allen pannenkoeken eten en daarna gezamenlijk een film kijken of bordspellen spelen. Om 20.30 uur gaat iedereen weer naar huis. 
A.u.b. aanmelden i.v.m. de inkopen via: jongerenwerk@stdb.nl of @jongerenwerkdrv. 
 
In de week van 1 t/m 7 juni kunnen alle jongeren aansluiten bij de activiteiten van Jongerenwerk: 
- 1 juni 2023 – CreativiTijd (Karekiet 49 Mijdrecht) van 15.30 tot 17.00
- 2 juni 2023 – Game & Chil (Karekiet 49 Mijdrecht) van 15.30 tot 17.00
- 6 juni 2023 – Indoor Sport (Karekiet 49 Mijdrecht) van 15.30 tot 17.00
- 7 juni 2023 – Outdoor Sport (CruyffCourt Mijdrecht) van 15.30 tot 17.00
Voor meer informatie: Kijk op de website www.jongerenwerkdrv.nl/activiteiten/
Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een vader of moeder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn en moeten zij vaak keuzes maken. 
 
Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? 
 
Niet te missen
Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers en willen ze niet anders zijn dan anderen, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Dit jaar wordt voor het derde jaar op rij de bewustwordingscampagne Niet te missen voortgezet. Niet te missen laat via video’s, posters, portretten en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. In De Ronde Venen kunnen kinderen/jongeren deelnemen aan de activiteiten van Jongerenwerk De Ronde Venen. Jonge mantelzorgers kunnen voor mantelzorg-informatie bellen naar Mantelzorg De Ronde Venen 0297-230280 en zich registreren via www.mantelzorgderondevenen.nl 
Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl of vind ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
 
Foto van MantelzorgNL
Einddatum website: 
donderdag, juni 8, 2023

Uitgelicht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Servicepunt & Tympaan-De Baat organiseert in samenwerking... Lees verder
Leuk dat je er bent! Van donderdag 28 september t/m woensdag 4 oktober is het de Week van de... Lees verder